Jeget - Tretthetsbrudd behandling

Date: Aug 2018 Postet av on behandling, tretthetsbrudd

tretthetsbrudd behandling

tretthetsbrudd i leggen leges, og utøveren kan gjenoppta sitt tidligere aktivitetsnivå. En typisk historie er en som begynner med en ny treningsform og som har startet ganske intenst med

dette, som etterhvert får gradvis økende smerter behandling i et punkt på en knokkel. Dette er en type beinbrudd som oppstår etter mange små belastninger som til sammen fører til brudd. Etter hvert som tilstanden bedrer seg, kan man langsomt og forsiktig øke belastningen på bruddstedet. Operasjonen, gjøres i narkose. Opptreningen skal foregå uten smerter, og det er derfor viktig å ha en kompetent fysioterapeut eller idrettslege å diskutere belastning med i hele opptreningsløpet. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen: Infeksjon, manglende bedring, bruddet gror ikke, plager fra skruen som må fjernes. Dersom man i vesentlig grad øker intensitet eller mengde på aktiviteten, slik som ved en militærøvelse, vil risiko øke, særlig dersom man også er i dårlig fysisk form fra før. Den absorberer belastningen fra underlaget, bærer kroppsvekten og omsetter kraften fra lår og legg til en effektiv bevegelse. For noen utøvere kan det være hensiktsmessig å sjekke ernæringsstatus ved en blodprøve. . Maratonløpere og militærrekrutter er gjerne utsatt. Røntgen bilder er ofte brukt for å avdekke tretthetsbrudd, men for å identifisere dem i tidlige faser er MR eller CT bilder nødvendig. Tretthetsbrudd er et brudd, og de knoklene som oftest blir rammet er tærne og fotroten, ikke hælbenet som er et mye mer kompakt ben enn de andre knoklene i foten. Dårlig ernæringstatus og lave verdier av kalsium og vitamin D påvirker tettheten i beinstrukturen og kan på den måten øke risikoen for skade. Betegnelsen tretthetsbrudd kan være litt forvirrende, for det er ikke snakk om et «vanlig» brudd der benet brekker. Denne artikkelen er ikke ment å erstatte kontakt med lege. I den tidlige fasen forsvinner smerten ved hvile. Man kan også se eventuelt kjenne en liten hevelse i området der bruddet er lokalisert. Disponerende årsaker er hulfot og overpronasjon. Dersom et tretthetsbrudd påvises, henvises man videre til ortoped (spesialist på benbrudd med mere).

Oversetter svensk norsk Tretthetsbrudd behandling

Benet er ikke knekt av, tilpasser knokkelen seg slik at den blir sterkere. Prognose, i noen tilfeller kan det tar flere måneder til å returnere til full idrettsaktivitet. Lave verdier av kalsium og vitamin D påvirker tettheten i beinstrukturen og kan på den måten øke risikoen for skade. Det er ofte lurt å ta vanlig røntgen først. Også i forhold til forebygging av tretthetsbrudd er det er viktig å foreta en analyse av løpssteget for å vurdere om man har et overpronasjonsproblem og om joggeskoene passer løpssteg og føtter. Tretthetsbrudd kalles også stressfrakturer, når skjeggestad belastningen på en knokkel ben øker. Og da er det nødvendig med total avlastning med krykker i flere uker. Flere andre tilstander kan gi lignende plager som tretthetsbrudd. Men ofte syns ikke bruddet på vanlig røntgen de første 23 ukene etter symptomstart. Kilde Å gipse bruddene kan noen ganger hjelpe.


Men i tidlige faser er scintigrafi bildet i tillegg nyttig. Skotøy og ernæring, sykdommer i muskel og skjelett, og at belastning på tretthetsbrudd skjelettet øker. Tretthetsbrudd er også vanlig i bein i foten. Oppsøk en fagperson når smerten kommer akutt og vender tilbake ved belastning. Hvilke behandling bein i kroppen er oftest utsatt for tretthetsbrudd. Kan man også få tretthetsbrudd i andre knokler. Lav muskelstyrke og lav utholdenhet i musklene gjør også at støtbelastningen i leddene blir høyere.

kommentarer

Legg igjen en kommentar

Vennligst oppgi ditt fulle navn

Vennligst skriv inn spørsmålet ditt